Германската банка „Commerzbank“ во средата објави подобар од очекуваниот пораст од 29% на нето добивката во првиот квартал – нејзин најсилен квартален профит во последната деценија. Кредиторот, исто така, ја зголеми својата перспектива за нето приходите од камати за годината.

Нето добивката се зголеми на 747 милиони евра во кварталот од 580 милиони евра една година порано. Аналитичарите во просек очекуваа профит од 652 милиони евра, според консензусната проценка од април објавена од „Commerzbank“.

Германската банка има корист од повисоките каматни стапки и профитот што го создава. Нето приходите од камати се зголемија за 9,2% во првиот квартал на 2,126 милијарди евра – надминувајќи ги очекувањата за 2,096 милијарди евра.

Банката ја зголеми годишната прогноза за нето каматниот приход на 8,1 милијарди евра од 7,9 милијарди евра претходно.

„Commerzbank“, една од најпознатите германски банки и делумно во сопственост на владата по спасувачкиот пакет пред повеќе од една деценија, презеде огромно реструктуирање во последниве години, намалувајќи ја својата работна сила и мрежата на филијали за да ја врати профитабилноста.

„Имаме многу добар почеток оваа година. Нашата цел е да ја зголемиме профитабилноста во 2024-та година“, изјави извршниот директор Манфред Ноф.

„Значајно подобрената јачина на заработката и високиот коефициент „CET1“ го поткрепуваат нашиот план за дополнително зголемување на коефициентот на исплати“, се вели во соопштението на главниот финансиски директор Бетина Орлоп.

„CET1“, мерка за капитална сила, се зголеми на 14,9% на крајот на кварталот.

Провизиите беа рамни во првиот квартал и останаа многу помал придонес во приходите од заемите. Приходите се зголемени за 3% до 2,75 милијарди евра. Задолжителните придонеси се за околу 65% пониски од претходната година, главно поради значителното намалување на давачката од европските банки.