Германската комерцијална банка „Commerzbank“ ја заврши 2017-та година со помала добивка поради високите трошоци за отпуштањата на илјадници работници и ниските камати.

Профитот на концернот се урива двапати до речиси 156 милиони евра од 279 милиони евра, соопшти компанијата. На овој начин, сепак банката се претстави подобро од очекувањата на аналитичарите. Аналитичарите предвидуваа нето добивка од 127 милиони евра.

„Охрабривме дигитализација на банката и проценуваме стабилен раст“, појасни извршниот директор Мартин Цилке. „Ова ни овозможува повторно да исплатиме дивиденди во 2018-та година“. Но, во 2017-та година акционерите нема да добијат ништо. „На патот кон бараната конкурентност ни претстојат уште задачи“.

Поради реструктуирањето што ќе чини и 7.000 работни места, втората по големина банка во Германија веќе отпиша во текот на летото 807 милиони евра. Освен тоа банката троши многу пари за дигитализација и привлекување на клиенти.

Централно место во напорите за реструктуирање на банката има нејзината цел да го зголеми бројот на ефективни приватни клиенти со 2 милиони до 2020-та година, иако признава дека новите клиенти почнуваат да и носат приходи во просек дури по 18 месеци.

Откако „Commerzbank“ ја објави новата стратегија во есента 2016-та година, таа привлече 639.000 нови клиенти, а кон нив 500.000 се приклучија во 2017-та година.

Банката, која е делумно во државна сопственост од почетокот на 2009-та година, кога доби инфузија на државен капитал, ги почувствувала ефектите од ниските каматни стапки и беспомошна конкуренција во финансискиот сектор.

Фактот, дека сепак оствари профит, се должи на голем број на еднократни ефекти, како што е продажбата на своето седиште во Франкфурт.