Судот во Сингапур донесе одлука швајцарската банка Кредит Свис да му плати отштета од 926 милиони долари на поранешниот премиер на Грузија, Бидзина Иванишвили.
Спорот на милијардерот со Кредит Свис датира од 2011 година, кога тој беше клиент и жртва на измама од приватен банкар кој користеше сметки на Кредит Свис за неговиот бизнис.

„Повеќе од една деценија, Патрис Лескаудрон, банкар кој работел за Кредит Свис, измамил некои од клиентите на банката, вклучувајќи ги Иванишвили и рускиот олигарх Виталиј Малин“, пишува Фајненшл тајмс.

Банката претходно нагласи дека Лескаудрон, кој изврши самоубиство во 2020 година, бил многу успешен измамник кој ги криел своите незаконски активности од колегите и претпоставените.

По неколку години од процесот, Меѓународниот трговски суд во Сингапур нареди локалната филијала на Кредит Свис  да плати 926 милиони долари на Грузиката.

„Кредит Свис рече дека ќе се жалат и рекоа дека пресудата е погрешна и вклучува многу важни правни прашања“, велат тие.

Портпаролот на поранешниот грузиски премиер по пресудата нагласи дека очекува банката да го почитува законот и пресудата.

„Очекуваме Кредит Свис целосно да се усогласи со пресудата и конечно да ја прифати одговорноста за своите неуспеси“, рече тој.

Спорот со Иванишвили е само една од правните битки што Кредит Свис  ги води во последните години. Последната пресуда доаѓа само неколку недели пред финализирањето на договорот со кој УБС ќе го преземе управувањето со Кредит Свис.