Земјата воведува акциза за десертни производи

Црна Гора планира да воведе акциза за сладоледот, објави РТС.

Одлуката треба да доведе до повеќе приходи за државата. Планирана е акциза за различни видови производи.

Акцизата за алкохолни пијалоци се зголемува. Воведена е и акциза за сладолед, шеќер и производи од какао.

Предвиден е предлог-закон за изменување и дополнување на законот за акцизи. Планирано е зголемување на акцизата за газирани пијалоци.

Акцизата ќе скокне од 25 на 35 евра по хектолитар. Акцизата за шеќер, сладолед и производи од какао изнесува 0,6 евра за килограм.

Акцизата за пиво веројатно скокнува од 5 на 7 евра по хектолитар. Воведена е и акциза за непенливи ферментирани пијалоци.