На почетокот на пандемијата на коронавирусот, ЕЦБ забрани финансиски институции од еврозоната да плаќаат дивиденда на нивните акционери. Ова обезбедува стабилност на банките. Со предвидливо олеснување на состојбата, централните банкари би можеле повторно да ги олеснат условите.

Регулатор на банкарството во Европа, Европската централна банка (ЕЦБ) најверојатно ќе го олесни замрзнувањето на дивидендите за финансиските институции воведени по избувнувањето на кризата.

Во иднина, на институциите најверојатно ќе им биде дозволено да дистрибуираат до 15 проценти од нивната кумулативна добивка 2019/2020 ако ги убедат регулаторите дека можат да си го дозволат тоа, изјавија две упатени лица од ЕЦБ.

Банкарскиот надзор на ЕЦБ побара од финансиските институции во еврозоната да се откажат од распределбата на профитот поради кризата со коронавирусот.

Европската централна банка е одговорна за надзор над главните институции во еврозоната од есента 2014 година.

Минатата недела, британската централна банка веќе им дозволи на банките во земјата повторно да дистрибуираат дивиденда. Сепак, Банката на Англија исто така постави ограничувања. Дивидендите не треба да надминуваат четвртина од профитот за 2019 и 2020 година.

Еврозоната страда лошо од последиците од вториот бран на пандемијата и мерките наметнати од владите за ограничување на стапката на инфекција. Експертите шпекулираат дека како резултат, некои компании – на пример од услужниот сектор – може да се соочат со тешкотии при отплата и да го зголемат бројот на лоши заеми во билансите на банките. Но, се надеваме дека вакцината наскоро ќе биде достапна ги прави попозитивни економските перспективи за следните години.

За 2022 година, ЕЦБ очекува економски раст од 4,2 проценти по 3,9 проценти за 2021 година.