Дали во наредниов период ќе има покачување или намалување на цената на нафтата е неизвесно. Цените на двете главни сорти нафта почнаа да опаѓаат по податоците за статусот на нафтата и зголемување на бројот на платформите за дупчење.

Според податоците од тргувањето на 8 март, вредноста на договорот за месец мај за нафтата сорта Brent на берзата ICE Futures во Лондон стартува од нивото од 64,5 долари за барел и заврши по цени од 63,86 долари за барел.

Априлските фјучерси за нафтата сорта WTI на берзата во Њујорк NYMEX во рамките на тргувањето достигнаа до 61,3 долари за барел и завршија на 60,31 долари за барел.

Денес, двете главни видови на нафта продолжуваат да поевтинуваат, иако незначително. Фјучерсите за месец мај за нафтата Brent утрово се намалија до 63,81 долари за барел, или паднаа за 0,878%.

Котирањата за априлскиот договор за нафтата сорта WTI падна со неколку центи – до 60,27 долари за барел, или пад од 1,494%.