Спротивно на вестите што се појавуваат во медиумите во последно време, невозможно е да се добие државјанство на една земја во замена за инвестиции во криптовалути.

Прво мора да ги продадете монетите, да ги префрлите на банкарска сметка и да ја докажете легалноста на потеклото на парите на сметката. Само тогаш можете да аплицирате за пасош на избраната земја, посочуваат финансиските експерти.

Медиумите во светот постојано пишуваат за најавите на одредени земји, како што е државата Вануату во Океанија, или карипските земји Антигва и Барбуда, дека ќе одобрат купување на нивното државјанство во замена за инвестиции во криптовалути.

Владите на овие земји веднаш ги негираа таквите вести, што се покажаа како обични гласини. Имено, како што тврдат финансиските експерти, во моментов во светот нема програма за купување државјанство во криптовалути.

Причината е правниот статус на крипто-сопственоста. Во повеќето правни системи во светот, дигиталните средства се третираат како стока, а не како валута и пари.

Не можете да вложите Ламборџини во економијата на една земја

Во споредба со некоја друга стока, би изгледало вака. На пример, потенцијален инвеститор е сопственикот на Ламборџини вреден 500.000 долари. Јасно е дека тој не може да го инвестира својот автомобил во економијата на друга земја.

Тој прво мора да склучи договор за продажба на Ламборџини, потоа да го продаде, да ги земе парите, да ги префрли на банкарска сметка, да плати данок и дури тогаш може да поднесе барање за купување државјанство.

Законски кажано, биткоинот или која било друга криптовалута е стока, исто како и Ламборџини.

Не можете ни да дојдете со куфер со пари

Затоа, единствениот начин да се добие државјанство преку криптовалути е да ги откупите претходно. Но, ако некој сака да купи државјанство со добиените пари, тој прво мора да докаже дека парите се стекнати легално. Со други зборови, не можете да дојдете со куфер со пари, да кажете дека се заработени со продажба на биткоин и да побарате државјанство.

Инвеститорот мора да документира со кои пари и од кого купил криптовалути, на кого и за колку ги продал и дали платил данок? Проблемот е што таквите постапки тешко се документираат според сегашните правни процедури во која било земја. Не е доволно да се покаже дека некој е сопственик на крипто-паричник, бидејќи тоа не кажува ништо за тоа како се стекнати парите, дали се „чисти“ или „валкани“.

Засега, само две опции

Иако регулаторите се свесни дека криптовалутите ќе мора да се препознаат како полноправно платежно средство и работат на соодветни законски решенија, во моментов постојат две опции за инвеститорите кои би сакале да користат криптовалути за да добијат државјанство.

Првото е да се најдат лиценцирани посредници, правни лица во земјата чие државјанство сакаат да го купат, кои ќе ги кешираат криптовалутите во долари или евра, а потоа, во согласност со законските процедури, ќе ги инвестираат тие пари во инвестициски фонд или во имот во избраната земја.

Друга можност е да ги искористите парите добиени од наплата на криптовалути за развој на сопствен бизнис. Потеклото на приходот од сопствен бизнис е документирано според добро воспоставени процедури и гарантира дека парите се инвестираат во замена за државјанство без поголеми административни проблеми.