Европската унија (ЕУ) има намера да го интензивира дијалогот со земјите од Западен Балкан за да ги објасни придобивките од финансирањето преку главните инструменти на инфраструктурните проекти на ЕУ, додека ги повикува властите да посветат посебно внимание на обезбедување инвестиции од други партнери кои му помагаат на регионот да ги исполни стандардите на ЕУ, рече портпаролката на ЕУ. Маја Коцијанчич за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Коцијанчич објаснува дека финансирањето на Европската унија за инфраструктурата вклучува грантови кои се мешаат со привлечни заеми со камати.

„Ова е во спротивност со кинеското финансирање, кое доаѓа скоро исклучиво во форма на заеми со значителна финансиска поддршка. Затоа, владите треба да бидат претпазливи овие инвестиции да не ја ставаат економијата на високо ниво на долг, што може да резултира во контрола на трансфери на стратешки средства и ресурси во иднина “, предупредува портпаролката на ЕУ.

Таа потенцира дека регионот на Западен Балкан има јасна европска перспектива и дека дел од овој процес подразбира и потреба од неутрализирање на модернизацијата на инфраструктурата во овие земји.

Според европските официјални претставници, инвестициите во регионот мора да бидат во согласност со високите стандарди за јавни набавки и транспарентност. Исто така, се наведува дека Европската унија очекува партнерите од Западен Балкан да ги исполнат своите обврски според нивните Договори за стабилизација и асоцијација (ССА), „особено во однос на државната помош и јавните набавки и да ја заштитат фискалната одржливост на нивните економии и инвестиции“.

Коцијанчич, од друга страна, потсетува дека ЕУ е далеку најголем партнер на регионот за трговија и инвестиции, при што 70 проценти од трговијата на Западен Балкан е од ЕУ и 60 проценти од странските директни инвестиции во регионот се од ЕУ.

„Наспроти тоа, помалку од 6 проценти од трговијата и странските инвестиции во регионот доаѓаат од Кина“, рече таа.

Прашањето за финансиското влијание на Кина во земјите од регионот се осврна и на Стратегијата за проширување на Европската комисија, која беше објавена во февруари 2018 година. Документот предупредува дека Кина ги зголеми своите операции и инвестициски активности во регионот, што во принцип може да понуди нови можности.

„Сепак, овие инвестиции честопати ја занемаруваат социо-економската и финансиската одржливост“, се нагласува во стратегијата на Европската комисија.

Од друга страна, според официјалните бројки, ЕУ дала над 11 милијарди евра за развој на транспортната и енергетската инфраструктура на Западен Балкан.

Од 2015 година, Европската унија ја засили својата поддршка за развој на поврзаноста на регионот со над 3,2 милијарди евра инвестиции, за кои се вели дека создадоа работни места и ја интегрираа инфраструктурата на регионот во паневропски мрежи за да го максимизираат економскиот потенцијал и конкурентноста на регионот. додаде РСЕ.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение на редакцијата на БанкоМетар.мк