Шефовите на Банката на Англија (BoE) стравуваат дека Британија е многу изложена на уште еден пад на финансискиот пазар, предизвикан од несигурноста во клучниот сектор кој станува сè поважен – и се повеќе изложен на ризик – во последниве години, пренесува Каматица. Дали Британија се соочува со финансиски крах?

Стравовите се фокусираат на индустријата за „небанкарско финансиско посредување“ – поим што опфаќа секаков вид големи инвеститори што не се банка, како што се хеџ фондови, пензиски фондови, осигурителни компании или приватен капитал. Финансиските службеници ширум светот се обидуваат да го стават под контрола овој малку разбран сектор – но со четири опасни „небанкарски“ настани во исто толку години што ја доведоа британската економија опасно блиску до имплозија, многу креатори на политики веруваат дека на Британија и треба поитен пристап.

Превирањата на пазарот што би можеле да предизвикаат голем колапс во овој сектор не е прашање што ги почитува националните граници и веќе се издадени предупредувања од официјални лица во ЕУ, САД и пошироко, но за Лондон тоа е особено итен проблем бидејќи британските бизниси сега се потпираат на „небанки“ за половина од своето финансирање, пишува „Политико“. Поради ова, секоја криза или превирања не само што би создале проблеми во градот Лондон, туку и веднаш би се одразиле на илјадници работни места.