Амазон е загрозен од две земјоделски активности – одгледување на говеда и генетски модифицираната соја – преку што може да се толкува драматичното ширење на шумските пожари во тој дел на Бразил, велат научниците.

„Огромното одгледување добиток е главен фактор за уништување на шумите во дождовните шуми во Амазон. Нешто повеќе од 65 проценти од уништените шуми во Амазон денес се наоѓаат под пасишта “, рече Ромуло Батиста, истражувач во Гринпис.

Бразил е најголем извозник на говедско месо во светот. Земјата извезе рекордни 1,64 милиони тони месо во 2018 година, според бразилскиот кластер на извозници на месо. Главните пазари се Кина, потоа Египет и Европската унија.

Титулата на најголем извозник на говедско месо на Бразил може да пронајде во над 20-годишниот тренд на спектакуларен раст. На пример, помеѓу 1997 и 2016 година, извозот на говедско месо се зголеми десет пати по тежина и двојно во цената.

Со пазарот управуваат три мега-компании: JBS, Minerva и Marfrig.

Скоро 6,5 проценти од пошумената област е посветена на растечките култури.

Бразил, кој досега беше најголем извозник на соја во светот, извезува рекордни 83,6 милиони тони во 2018 година, или 22,6 проценти повеќе од претходната година, соопшти бразилското Министерство за економија.

Овој успех првенствено се објаснува со апетитот на Кина, најголемиот потрошувач на бразилска соја, што во најголем дел е ГМО: заради трговската војна што ја водат Пекинг и Вашингтон скоро една година, Кина се повеќе се свртува кон Бразил за да купи добиточна храна.

Извозот на соја од Бразил во Кина скокна за скоро 30 проценти минатата година.

Сојата е една од најголемите култури што ја „грицкаат“ шумата во Амазон. Но, по воведениот мораториум во 2006 година, „помалку од 2 проценти од сојата одгледувана во Амазон доаѓа од области засадени по 2008 година“, додаде Батиста.

Исто така, Европа, е потрошувач на бразилски соја, што ја користи главно за добиток, особено живина и свињи, според Гринпис.

Одгледувањето соја во Бразил во 1970-тите години забележа неверојатен пораст кога производителите од југ се преселија во центарот и западниот дел на земјата а тогаш се појавија и нови методи за култивирање и примена на пестициди.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк