Поголемата инфлација може да ги ограничи изгледите за понатамошно олеснување на монетарната политика

Руската централна банка ја задржа основната каматна стапка непроменета на третиот последователен состанок и предупреди дека зголемувањето на ризиците од повисока инфлација може да ги ограничи изгледите за понатамошно олеснување на монетарната политика, според Блумберг.

Основната каматна стапка остана на 4,25%, најниско ниво во историјата, откако централните банкари ја намалија за 200 основни поени од почетокот на годината.

Централната банка ја остави вратата отворена за понатамошно олеснување на политиката, но го смени тонот во својата изјава по состанокот, сугерирајќи дека можеби нема да има нови кратења.

„Со зголемувањето на инфлацијата на 5%, централната банка немаше друг избор освен да додаде неколку внимателни нијанси на својата изјава“, рече Татјана Орлова, аналитичар во „Емергиномикс“ во Лондон. Сепак, таа рече дека сè уште нема навестување дека можат да започнат да размислуваат за зголемување на каматните стапки доколку инфлацијата продолжи да расте.

Инфлацијата стана политички проблем, а претседателот Владимир Путин минатата недела и нареди на Владата да преземе итни мерки за намалување на цените на клучните производи. Централната банка ја зголеми прогнозата за инфлација на крајот на годината на 4,6% -4,9% од 3,9% -4,2% што се очекуваше претходно. Проценката за крајот на следната година останува на 3,5% -4%.

Централната банка соопшти дека факторите што ја поддржуваат инфлацијата траат подолго отколку што се очекуваше, но монетарната политика ќе остане флексибилна во текот на следната година. Некои економисти сугерираат дека банката би можела да размисли за зголемување на каматните стапки доколку инфлацијата продолжи да расте.

„Скокот на инфлацијата делумно беше предизвикан од скоро 16% пад на рубљата оваа година, што влијаеше на потрошувачките цени. Валутата порасна во изминатите два месеци, но пропадна во петокот заедно со другите валути на пазарите во развој, поради падот на цената на нафтата и извештаите за руска хакерска кампања во САД.