Рударењето на биткоин е целосно дигитален процес кој бара специфична техничка опрема. Рударењето се однесува на процесот на потврдување на трансакциите и нивно додавање во јавна книга наречена блокчејн. Секој пат кога рударот додава нов блок трансакции на блокчејнот, тој заработува 6,25 BTC. Рударењето на биткоин е прилично едноставно.

Рударите во суштина се натпреваруваат да погодат сложен 64-цифрен број познат како хаш. Ова е причината зошто понекогаш се нарекува хаш рударење, а количината на компјутерска моќ вложена во рударењето се нарекува хаш стапка. За да го погодат хашот, рударите користат моќни компјутери за да генерираат претпоставки што е можно побрзо, пишува Телеграф.рс.

Колку е обемен процесот може да се заклучи од фактот дека секоја цифра во хашот има 16 можности (броеви од 1 до 10 плус буквите од A до F). За да ја погодите точната вредност, ќе треба да фрлите коцка со 16-страни 64 пати. Проблемот е што постојат трилиони можни одговори.

Ви треба многу моќен хардвер со големи количини на меморија и процесорска моќ, како и големи количини на електрична енергија. Дополнително, неопходен е и соодветниот софтвер што се користи за време на рударењето. Некои од предложените софтвери се следни:

Antminer S19 Pro е една од најмоќните и најефикасните алатки за рударење на биткоин достапни на пазарот. Има хаш-стапка од 110 TH/s и потрошувачка на енергија од 3250 W. Го користи алгоритамот SHA-256 и може да копира биткоини, како и други криптовалути кои го користат истиот алгоритам. Antminer S19 Pro е произведен од Bitmain, водечка компанија во индустријата за рударење на биткоин.

 

 

 

BFGMiner е софтвер за рударење биткоин кој поддржува различни типови на хардвер за рударење како што се ASIC, GPU, FPGA и CPU. Има модуларна архитектура која им овозможува на корисниците да ги прилагодат своите поставки и преференции за рударење. Исто така, има функции како динамичен часовник, контрола на вентилаторот, далечински интерфејс и следење. BFGMiner е компатибилен со Windows, Linux и Mac OS X.

Kryptex Miner е софтвер за рударење биткоин кој може да го претвори вашиот компјутер во профитабилна машина за рударење. Тој автоматски ги открива најдобрите поставки за вашиот хардвер и ги оптимизира перформансите на рударењето. Исто така, ви овозможува да ископувате криптовалути како Ethereum, Monero, Zcash и повеќе заедно со Bitcoin. Kryptek Miner ви плаќа во биткоин или вистински пари преку PayPal или банкарски трансфер.

 

 

 

ECOS е услуга за рударење на биткоин базирана на облак, која на корисниците им нуди удобен и достапен начин за рударење без потреба од купување или одржување на хардвер. Корисниците можат да избираат од различни планови и договори за да одговараат на нивниот буџет и потреби. ECOS им обезбедува на клиентите висококвалитетна опрема, ниски трошоци за електрична енергија, 24/7 поддршка и редовни плаќања.

Hashing24 е уште една услуга за рударење на биткоин базирана на облак која им овозможува на корисниците да изнајмуваат моќ за хаширање од центри за податоци од индустриско ниво. Корисниците можат да избираат од различни планови и договори кои нудат различни стапки на хеширање и времетраење. Hashing24 гарантира 100% време на работа, ниски трошоци за одржување, моментално поставување и дневни исплати.

Иако рударењето е во опаѓање, сепак може да биде профитабилно, а гореспоменатите алатки секако ја зголемуваат таа можност. Која е иднината на овие алатки, ќе дознаеме во блиска иднина.