Откако Русија одлучи да ја нападне Украина во февруари 2022 година, економијата, која дотогаш главно се засноваше на соработка со западните земји, пропадна речиси преку ноќ. Поради тоа, со текот на времето, Русија сè повеќе почна да се врти кон Кина и другите азиски земји, кои се покажаа како една од ретките кои сакаат да постигнат поголема соработка со Руската Федерација.

Секако, зад сè стојат одредени интереси, а со оглед на тоа што Русија навистина не е во позиција да избира партнери, секоја азиска земја, особено Кина, беше во поповолна преговарачка позиција од Москва. Главниот економист на Институтот за меѓународни финансии, Робин Брукс, ја анализираше економската соработка на Русија со голем број земји и особено се осврна на односите меѓу Пекинг и Москва. Гледајќи ги податоците, Брукс истакнува дека Кина во последниот период стана најважниот партнер за Русија. Кина стана убедливо најголемиот трговски партнер на Русија. Без оглед на падот на извозот од западните земји е повеќе од неутрализиран со огромниот пораст на извозот на Кина во Русија. Секој пад на извозот од западните земји е повеќе од компензиран со огромниот пораст на кинескиот извоз во Русија.

Зголемувањето на кинескиот извоз е еден од најголемите столбови за поддршка на воената економија на Путин“, рече Брукс. Анализата на економската соработка меѓу Кина и Русија беше разгледана од други аналитичари, а официјалните податоци покажаа дека вкупната трговија на Кина со Русија во мај 2023 година се зголеми на нивоа што не се забележани од почетокот на руската инвазија, пишува Кликс.ба.