Поддржувачите на биткоинот ја чекаа оваа одлука со недели, навивајќи и зголемувајќи ја цената. Сега е официјално: таканаречените биткоин спот ETF сега можат да се нудат во САД.

„Ова значи дека биткоинот сега е спакуван во класична безбедносна хартија“, објаснува Филип Занднер од Франкфуртската школа за финансии и менаџмент. Таа одлука, додава тој, му дава значително поголем кредибилитет на биткоинот: „Тоа има голем симболичен ефект“. Биткоинот отсекогаш бил критикуван. Оваа одлука сега може да доведе до исчезнување на една или две од тие критични точки“, изјави Занднер за ДВ.

Американската комисија за хартии од вредност (SEC) досега одбиваше да го стори тоа со образложение дека производот е подложен на пазарни манипулации. Покрај тоа, многумина гледаат на криптовалутите како можност за заобиколување на санкциите, односно за движење и перење пари добиени преку криминални активности.

Хакирањето нема последици

Еден ден пред објавувањето на одлуката, хакерски напад уште еднаш покажа колку е ранлива цената на Биткоинот. Имено, во вторник, на 9 јануари 2023 година, по затворањето на берзата, кога КХВ објави на платформата Икс дека е одобрен биткоин ЕТФ, курсот вртоглаво порасна. Еуфоријата, сепак, многу брзо стивна – бидејќи веста беше измама. Сметката на Комисијата на САД е хакирана.

Тоа го потврди и платформата Икс. Непознато лице ја презеде контролата врз телефонскиот број поврзан со сметката на корисникот, а ДИК успеа да ја избрише објавата само половина час откако се појави. Американската комисија за хартии од вредност соопшти дека работи со полицијата и релевантните владини агенции за да го истражат инцидентот. Сосема е можно хакерите да се обидуваат да профитираат од растот на цените по објавувањето на лажните вести.

ЕТФ го олеснува купувањето биткоини

ЕТФ е кратенка за размена на тргувани фондови. ETF се користат и за реплицирање на берзански индекси како што е германскиот берзански индекс DAX. Биткоини веќе може да се тргуваат во САД, но само на сметки на специјално дизајнирани крипто-берзи или приватно на т.н. волети.

Според Занднер од Франкфуртската школа за финансии и менаџмент, биткоин ЕТФ сега ги поедноставува купувањата, особено за менаџерите на фондовите и финансиските советници, кои полесно можат да вклучат биткоини во нивните портфолија.

Такви производи веќе постојат во Европа и Швајцарија, но тие се нови за САД. „И американскиот пазар на капитал има важна улога и голема привлечност“, истакнува Занднер.

Дали сега расте цената на биткоинот?

Експертите претпоставуваат дека зеленото светло веќе ќе биде вклучено во цената на биткоинот на краток рок: тој доби многу на вредност во последните неколку месеци пред самата одлука.

Британската Стандард банка проценува дека биткоин ЕТФ може да привлече од 50 до 100 милијарди долари од инвеститори само оваа година. Тоа веројатно би ја поттикнало цената на биткоинот до 100.000 долари. Други, сепак, претпоставуваат дека приливот би можел да биде околу 55 милијарди долари во период од пет години.

Филип Занднер е убеден дека одобрувањето за користење на ETF е голем чекор кон препознавање на дигиталната валута. „Ќе стане само поголемо од ова ако некоја централна банка купи и биткоин“, вели тој.

Но, кога станува збор за Bitcoin, никогаш немало таква безбедност. Неговата цена неколку пати знаеше да порасне за многу кратко време, а потоа повторно драматично да пропадне. Многу инвеститори изгубија пари на тој начин. Кога станува збор за Bitcoin, мора да се биде свесен за инвестициските ризици, многу повеќе отколку со нормалното инвестирање во акции.