Деловната активност во Европа повторно се намали во август на најниско ниво од ноември 2020-та година.

Експресниот композитен „PMI“ на еврозоната објавен во средата падна на 47,0 во август од 48,6 во јули. Тоа ги пропушти очекувањата на економистите од 48,8 поени, според „Dow Jones“, пренесува „CNBC“.

Читањето над 50 значи проширување на активноста, а под 50 – контракција. Со исклучок на месеците на пандемијата, најновите бројки укажуваат на најниско читање од април 2013-та година.

Сајрус де ла Рубија, главен економист во комерцијалната банка во Хамбург, коментира дека услужниот сектор во еврозоната „за жал покажува знаци на пад што одговараат на лошите перформанси на производството“.

Што се однесува до расчленувањето на услугите и производството, првиот падна на 30-месечен минимум од 48,3, а производствениот „PMI“ благо се зголеми од 42,7 во јули на 43,7 овој месец.

„Преземањето на податоците од „PMI“ во нашата прогноза за раст нè наведува да заклучиме дека еврозоната ќе се намали за 0,2% во третиот квартал“, додаде Рубија.

Еврозоната, регионот на 20-те земји кои ја делат истата евро валута, порасна за 0,3% во вториот квартал, откако порасна за 0,1% во првиот. Овој слаб раст го одразува влијанието на повисоките каматни стапки и цените на енергијата и намалената странска побарувачка.

Сепак, тоа исто така ги маскира острите разлики во регионот. Германија, на пример, забележа најдлабока контракција во деловната активност во август.

„Надолниот притисок врз економијата на еврозоната во август беше главно поттикнат од германскиот услужен сектор, кој од растечки до пад со невообичаено брзо темпо,“ рече Рубија, додавајќи дека намаленото индустриско производство, исто така, придонесе за аргументот дека Германија се врти во „болен човек од Европа“.

Што значи ова за Европската централна банка

На состанокот во јули, претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард рече дека централната банка би можела да ги зголеми или да престане да ги зголемува каматните стапки. На крајот, одлуката ќе зависи од новите податоци.

„Продолжуваме да очекуваме дека инфлацијата во услужниот сектор ќе се намали доволно во наредните месеци за да ја убеди ЕЦБ да не ги зголемува каматните стапки по септември“, коментира Мелани Дебоно, виш економист за Европа во „Pantheon Macroeconomics“.

Меѓутоа, други не се согласуваат.

„Стагнантното вработување е поврзано со опаѓањето на производството и затоа води до пониско производство по глава на жител. Како резултат на тоа, ЕЦБ може да биде понеподготвена да го запре циклусот на зголемување на стапката во септември“, рече Рубија.

Аналитичарите анкетирани од „Refinitiv“ сугерираат дека централната банка најверојатно ќе ги остави стапките непроменети следниот месец, при што нејзината основна стапка моментално е 3,75%.