Дигиталната рубља официјално стана оперативна на 1 август.  Идејата за воведување национална дигитална валута беше претставена од Банката на Русија на крајот на 2020 година.

Пилот програмата првенствено ќе се заснова на операции за тестирање како што се отворање дигитални паричници во рубљи, трансфери меѓу клиенти и плаќања во трговски и услужни компании, изјави првиот заменик претседател на Банката на Русија.

Вистинските трансакции со дигитална рубља за физички и правни лица во Русија ќе започнат на 15 август, изјави првиот заменик претседател на Централната банка на Русија Олга Скоробогатова, пренесува ТАСС.

„600 луѓе ќе имаат можност први да пристапат до дигиталната платформа. Учесниците на пилот програмата ќе можат да плаќаат со дигитални рубљи на 30 продажни места, кои ќе бидат отворени во 11 руски градови.

Има голем интерес за овој проект, рече Скоробогатова, додавајќи дека меѓу учесниците има вработени во Централната банка и клиенти на кредитни организации, а желба да се вклучат во проектот изразиле 19 банки.

Дигиталната рубља е третата форма на национална валута, таа ќе стане уште едно средство за плаќање и трансфер. Работата со него ќе биде бесплатна за граѓаните , а граѓаните и компаниите ќе имаат можност да изберат која форма на рубља ќе ја користат во одреден случај.

Банката на Русија постојано нагласува дека по нејзиното воведување, дигиталната рубља ќе се користи како средство за плаќање, а не како средство за акумулација – ќе биде невозможно да се отвораат депозити во дигитални рубљи или да се земе заем во дигитални рубли.

Сопствениците на дигитални пари ќе можат слободно да пренесуваат рубли од една во друга форма.

Имено, станува збор за различна форма на руска национална валута, која ќе биде во употреба заедно со постоечките облици на пари. Така, руската рубља сега ќе има три форми: готовина, безготовина и дигитална.

Руската дигитална рубља би можела да и помогне на Москва во надворешната трговија соочени со западните санкции, сугерираше висок руски економист.

„Членството на Русија во Банката за меѓународни порамнувања (БИС) е моментално суспендирано. Дигиталната рубља не се заснова на еден протокол и затоа не може да биде видлива за БИС во Базел. Напротив, со помош на дигиталната рубља во странски трговија, можно е ефективно да се заобиколат финансиските санкции на западните земји “, рече Владислав Гинко, кој предава на Руската претседателска академија за национална економија и јавна администрација (РАНЕПА), објави Телеграм.

За разлика од виртуелните валути како што е биткоинот, се вели дека дигиталната рубља претставува минимален ризик, бидејќи ќе биде издадена од државен монетарен регулатор и поддржана со традиционални пари.