Српскиот динар е втората најдобра валута во светот со најдобри резултати во изминатите 12 месеци – проценува во четвртокот од агенцијата Блумберг. Гувернерот на Народната банка на Србија, Јоргованка Табаковиќ, во соопштението “Новости” изјави дека оваа информација претставува скок и признание.

 

Што е уште позначајно ако се има предвид дека, при пристигнувањето на НБС, во 2012 година, динарот беше како четврта најлоша валута во конкуренција на 178 земји – изјави Табаковиќ.

 

Таа посочи дека тоа значело дека трошоците за позајмување тогаш биле највисоки, и сега тие биле на најниско ниво.

 

– Ова значи дека луѓето тогаш немаа многу доверба во динарот  и дека инвеститорите немаа  верба во иднината на земјата во која има слаба валута – рече гувернерот на НБС.

 

Но  сега ситуацијата е поинаква.

 

– Интересот на странските инвеститори да инвестираат во Србија се зголеми, како што беше потврдено од страна на инвестициите  2,6 милијарди минатата година, и дека од почетокот на оваа година надмина износ на инвестициите  од истиот период минатата година – вели гувернерот на НБС.

 

Сето ова покажува дека Србија напредува и има подобри услови за инвестирање и дека странските инвеститори имаат доверба во перспективите на српската економија. Ова исто така значи дека ние како земја не само што има најголеми инвестиции во однос на другите, туку дека ги покривме и наследивме дефицити целосно покриени со странски инвестиции. Каде инвестирате? Само таму каде што имаш доверба- додаде таа.

 

НБС Гувернерот истакна дека по пет години да се добие овој меѓународно признавање, што е важно – и за разлика од периодот од 2012 година, кога на динарот ослабе пет и пол отсто, имаме ситуација дека курсот минатата година во ова време беше 124 динари за евро, а сега 118.