Недостигот од работници во Хрватска е горлив проблем на економијата и пречка за повисок раст на БДП, па нема сомнеж дека е потребен увоз на странски работници, беше истакнато во понеделникот на конференцијата „Економско кафе: Закон за странци“, во организација на Хрватското здружение на работодавачи (ХУП). Извршниот директор на ХУП, Ирена Вебер, рече дека недостигот на работници е горлив проблем што ги оптоварува хрватската економија и работодавачите, пренесува Индекс.хр.

„Ставот на работодавачите е дека можеме да обезбедиме доволен број вработени само со систематски пристап кој вклучува промени во даночниот третман на трудот, модерен Закон за работни односи, активирање на работоспособни жители на пазарот, усогласување на образованието, систем со потребите на пазарот на труд, но и со увоз на работна сила“, рече Вебер.

Таа потсети на проекциите на Европската комисија, кои покажуваат дека до 2030 година, Хрватска би можела да загуби 6,8 отсто од своето активно работно население, додека проценките на ХУП покажуваат дека до 400.000 странски работници ќе работат на домашниот пазар во следните седум години, под претпоставка за БДП. раст.