Банката на федерални резерви (ФЕД) ќе ги намали стапките поагресивно отколку што сега проценуваат пазарите, предвидуваат во понеделникот економистите на Дојче банк.

Во извештајот за изгледите, економистите на Дојче банк предвидуваа намалување на стапката за 175 базични поени во 2024 година.

Со сегашната стапка на ФЕД од 5,25%-5,5%, ова би ја намалило стапката на 3,5%-3,75% до крајот на годината. Според податоците на LSEG, трговците во моментов ги ценат со стапка од 4,48% до декември 2024 година.

Дојче банк очекува два квартали негативен економски раст во првата половина на 2024 година, што ќе доведе до „прилично остар пораст“ на стапката на невработеност до 4,6 отсто до средината на следната година од сегашните 3,9 отсто, рече Брет Рајан, виш директор, во интервју за Ројтерс.

„Гледаме дека економијата е слаба во првата половина од годината, што резултира со поагресивно намалување на профилот почнувајќи од средината на годината“, рече тој.

Во исто време, банката очекува економската слабост да ги „ублажи инфлациските притисоци“, рече Рајан.

Во извештајот објавен во понеделникот, банката рече дека очекува „блага рецесија“ во првата половина на 2024 година.

Дојче банк очекува почетно намалување од 50 базични поени на состанокот на ФЕД во јуни 2024 година, проследено со дополнителни намалувања од 125 базични поени во остатокот од годината.

Досега, американската економија се чини дека им пркоси на предвидувањата за рецесија, иако ФЕД ги зголеми стапките за 525 базични поени од март 2022 година.

Навистина, рече Рајан, „ако работите повторно се поправат во иднина, ФЕД ќе намали многу помалку“.