Дојче Банк се согласи да плати 16,2 милиони долари – по основ на граѓански пријави дека ангажирала роднини на владини службеници со години наназад – за да добие работни ангажмани во Кина и Русија.

Спогодбата на германската банка со Комисијата за хартии од вредност на САД донесува последна одлука банката да ги наплати побарувањата кои произлегуваат од долгогодишната истрага за практиките за вработување на Вол Стрит.

Од 2006 до 2014 година, Дојче Банк им обезбеди работа на децата на богатите и моќни службеници „како лична придобивка на службените лица несоодветно да влијаат врз нив за да и помогнат на банката во стекнување или задржување на деловни активности“, велат од СЕК.

Дојче Банк ниту ги потврди, ниту ги негираше тврдењата дека го прекршиле Законот за надворешни коруптивни практики, според СЕК, според кој Банката добила бенефиции за својата соработка и напори за санација.

„Дојче банка обезбеди значителна соработка со СЕК во својата истрага и спроведе бројни корективни мерки за подобрување на практиките за вработување на банката“, рече портпаролот на банката.

Паричните средства што банката се согласи да ги плати беа значително помалку од 264 милиони американски долари што JPMorgan се согласија да ги платат во 2016 година во договор со СЕК и Министерството за правда на САД.

Исто така, тој износ е понизок од договорот од 77 милиони американски долари што Кредит Свис го постигна минатата година со американските власти.

Регулаторот за хартии од вредност на САД ( СЕК ) наведе пет примери во спогодбата со Дојче Банк, вклучувајќи еден син на постар извршен директор во руски државен субјект, кој беше привремен работник во канцеларијата на банката во Москва и побара трансфер во Лондон.