Добиле државни субвенции за отворање бизнис и отворање фабрики во Србија, но тоа не ги спречи преку ноќ да ги затворат погоните и да ја откажат дистрибуцијата до работниците преку СМС пораки или со објавено известување во околината на фабриката која, меѓу другото, се затвора и затоа што „се сменија вкусовите на потрошувачите“, анализира Н1 Србија.

Последниот случај на повлекување на странски инвеститор од Србија е најавата за затворање на фабриката Митрос во Сремска Митровица. Сепак, австрискиот сопственик барем навреме им најавил на работниците дека – ќе останат без работа. Дека наскоро може да се случи уште еден странски инвеститор да ги затвори портите на фабриката и да замине од Србија, може да се навести и од изјавата на претседателот Вучиќ, кој на почетокот на септември порача дека „ќе изгубиме дел од трудоинтензивните претпријатија“. И додека од Гирлингер Холдинг, испраќаат соопштение како што посочуваат „во најрана фаза“, работниците на некои други фирми, кои исто така биле корисници на државни субвенции, дознале за затворање на производството и работа – од текстуални пораки.

Имено, менаџментот на компанијата Џинс Србија на сите свои работници на почетокот на јули годинава им испратила циркуларна СМС порака во која биле информирани дека текстилната фабрика по 12 години работа во Лесковац оди во ликвидација. Државата на оваа компанија и доделила помош во износ од 1,75 милиони евра, што во тоа време претставувало 63,5 проценти од вкупните инвестиции. Уште една текстилна компанија ја напушти Србија на крајот на минатата година. Во ноември 2022 година, во Крагуевац, беше затворена турската фабрика за текстил Бертекс, во која беа вработени претежно жени. Агенцијата Бета, како што тогаш објави еКапија, потврди дека фабриката е затворена, а зградата се продава.