На девизните пазари во претпладневниото тргувањето во чевртокот падна вредноста на доларот во однос на кошничката валути.

На девизните пазари во претпладневниото тргувањето во чевртокот падна вредноста на доларот во однос на кошничката валути.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на другите шест најважни светски валути, претпладнево се движи околу 103,26 поени, додека вчера во истиот период од тргувањето изнесуваше 103,48 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута се лизна од вчерашните 148,10 на 147,60 јени. Американската валута ослабе и во однос на европската, па цената на еврото достигна 1,0880 долари, додека вчера во ова време беше 1,0860 долари.

Иако не се очекуваат промени во монетарната политика, фокусот на инвеститорите ќе биде ставен на денешната средба на челниците на Европската централна банка (ECB), бидејќи нивните пораки би можеле да разјаснат кога може да се очекува почетокот на циклусот за намалување на каматните стапки.

Цените на нафтата, од друга страна, пораснаа. Цената на барелот на лондонскиот пазар претпладнево зајакна за 0,47 отсто, на 80,40 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 0,57 отсто, на 75,50 долари.