Доларот продолжи да паѓа и во првата недела од мај на светските девизни пазари.

Тој падна во седум од последните осум недели, бидејќи инвеститорите ја факторизираат цената на американската валута веројатноста ФЕД да паузира со дополнително зголемување на каматните стапки на следниот состанок и да почне да ги намалува во втората половина од годината.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на американската вредност во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела ослабна за 0,36 отсто, на 101,28 поени.

Стагнација според европската валута

Истовремено, доларот стагнираше во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1.102 долари.

Курсот на доларот во однос на јапонската валута ослабна, пак, минатата недела за еден отсто, на 134,83 ​​јени.

Во средата ФЕД ја зголеми основната каматна стапка за уште 0,25 процентни поени, на опсег од 5 до 5,25 отсто, што е највисоко ниво на каматни стапки од 2007 година.