На валутните пазари вредноста на доларот порасна во однос на кошницата валути минатата недела бидејќи американската економија продолжува да расте, па каматните стапки во САД би можеле да останат покачени подолг период од очекуваното. Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на САД во однос на шесте најважни светски валути, минатата недела зајакна за 0,4 отсто, на 106,58 поени.

Истовремено, доларот зајакна за 0,3 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото се лизна на 1,0565 долари. Но, курсот на доларот ослабе во однос на јапонската валута, за 0,15 отсто, на 149,65 јени. Зајакнувањето на американската валута е благодарение на стабилниот, па дури и забрзан раст на американската економија.

Минатата недела, меѓу другото, беше објавено дека во третиот квартал американскиот бруто-домашен производ (БДП) пораснал за 1,2 отсто во однос на претходните три месеци, кога пораснал за 0,5 отсто. Во однос на третиот квартал од минатата година, тој порасна за 2,9 отсто, по растот од 2,4 отсто во периодот од април до јуни.

Каматните стапки во еврозоната се на пониски нивоа отколку во САД

Ова го поддржа девизниот курс на доларот бидејќи каматните стапки на централната банка на САД може дополнително да се зголемат, а покрај тоа, тие може да останат на покачени нивоа подолго од очекуваното. Од друга страна, Европската централна банка на својата редовна седница минатата недела ги задржа непроменети каматните стапки и објави дека инфлацијата во еврозоната се намалува.

Економијата на еврозоната не е во добра состојба како американската, а каматните стапки се на пониски нивоа отколку во САД, па затоа не е чудно што американската валута зајакнува во однос на европската.

Доларот зајакна и поради тоа што се смета за побезбедно засолниште за капиталот во неизвесни времиња, и бидејќи инвеститорите стравуваат од ескалација на конфликтот меѓу Израел и палестинската милитантна организација Хамас, тие го инвестираат својот капитал во инвестиции кои се сметаат за побезбедни во несигурни времиња.

Благиот пад на курсот на доларот во однос на јенот е само последица на стравот на инвеститорите од можна интервенција на јапонската централна банка, имајќи предвид дека минатата недела, за прв пат по една година, курсот на доларот се проби над нивото од 150 јени.