На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути се зголеми минатата седмица, откако челниците на американската централна банка изјавија дека е можно дополнително заострување на монетарната политика.

На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути се зголеми минатата седмица, откако челниците на американската централна банка изјавија дека е можно дополнително заострување на монетарната политика.

Индексот на доларот, кој ја следи вредноста на американската во однос на шесте најважни светски валути, се зголеми за 0,7 отсто минатата седмица на 105,85 поени.

Истовремено, доларот во однос на европската валута зајакна за 0,4 отсто, па цената на еврото се лизна на 1,0685 долари. Курсот на доларот порасна и во однос на јапонската валута, за 1,4 отсто, на 151,50 јени, недалеку од највисокото ниво во една година.

Минатата седмица доларот врати дел од загубите од претходната седмица, кога остро падна, бидејќи инвеститорите заклучија дека циклусот на зголемување на каматните стапки на американската централна банка е завршен. Сепак, таа теза ја разниша претседателот на Fed, Џером Пауел, кој минатата седмица изјави дека е можно дополнително заострување на монетарната политика.

На состанокот на Меѓународниот монетарен фонд, Пауел имено изјави дека е задоволен од слабеењето на инфлацијата, но дека не е сигурен дека американската централна банка направила доволно.

„Банката е решен да постави доволно рестриктивна монетарна политика за да ја сведе инфлацијата на целното ниво. Сè уште не сум сигурен дека сме го постигнале тоа“, изјави Пауел.

Покрај Пауел, многу други функционери на Fed изјавија дека е можно уште едно зголемување на каматните стапки, имајќи предвид дека инфлацијата останува далеку над целта на Fed од 2 отсто.

Следната седмица ќе бидат објавени извештаите за потрошувачките цени и трговијата на мало во САД, што би можело да даде нови индиции дали има потреба од дополнително заострување на монетарната политика. На пазарот сѐ уште преовладува тезата дека Fed нема да ги зголеми каматните стапки.

Се верува дека ниту Европската централна банка (ECB) повеќе нема да ги зголемува каматните стапки, со оглед на тоа што инфлацијата во еврозоната постепено се намалува.
Меѓутоа, во петокот, претседателката на ECB, Кристин Лагард, изјави дека каматните стапки ќе останат на рекордно ниво доволно долго за инфлацијата да се врати на целта од 2 проценти.