Претседателот на Европскиот совет ја истакна исклучително негативната иднина за Европа по парламентарните избори следната година

Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, изјави дека американскиот претседател Доналд Трамп се спротивстави на “силна и обединета Европа” во говорот што го имаше во полскиот град Лоѓ.

“За прв пат во историјата, имаме американска администрација, која е едвај предмет на ентузијазам за силна и обединета Европа”, рече Туск. “Зборувам за факти, а не за пропаганда”, изјави поранешниот полски премиер на митингот во пресрет на 100-годишнината од прогласувањето на независноста на Полска.

Туск го обвини претседателот на САД, дека пред половина година, на самитот на Г-7 во Канада, практично самостојно го наметнал укинувањето на фразата дека големите сили сакаат да го почитуваат редот, заснован на принципи и вредности.

Туск зборуваше за претстојните избори за Европскиот парламент на пролет. Тој предупреди за појавата на националистичко движење кое е непријателско кон ЕУ.

“Не е исклучено во овој парламент да бидат претставени две струи, едната антиевропска и со боите на” кафеавите кошули “(носени од членовите на штурмовите единици на нацистичката партија во Германија пред и за време на Втората светска војна – н.з.б. ), потпирајќи се се повеќе на национализмот. и втората струја ќе биде на оние кои сакаат да продлабочуваат европската интеграција што е можно повеќе “, предвиде Туск.

Тој потсети на зајакнување на антиевропските чувства во некои земји.

“Тоа засега не влијае на лидерите, но вакви сили зајакнуваат пред нашите очи. Сили кои вложуваат се повеќе на конфликтот, отколку на соработката, на дезинтеграција наместо на интеграцијата”, истакна претседателот на Европскиот совет, кој неодамна изјави дека има сериозен ризик Полска да ја напушти ЕУ.

Туск упати и критики против позицијата на сегашната полска влада кон Европа, без да ја спомене експлицитно. “Оние кои се противат на силно полско присуство во Европа, де факто дејствуваат против нашата независност”, истакна тој и ги потсети на Полјаците дека “од нас зависи дали политичарите ќе уништат ЕУ и ќе ја изнесат Полска од Унијата”.