Продажбата на автомобили во Европа опаѓа, по неколку месеци мало закрепнување, продажбата престана поради недостаток на чипови, така што веќе не може да се мери ниту со минатогодишните резултати од пандемијата.

Регистрациите на нови автомобили паднаа за 18 проценти во август и 24 проценти во јули од минатогодишното ниво, соопшти индустриското здружение ACEA. Продажбата сега порасна за само 13 проценти во првите осум месеци од 2021 година, но треба да се земе предвид дека во 2020 година, цела Европа беше „заклучена“ од пролет до лето и дека салоните речиси и не работеа.

Сите се надеваа дека оваа 2021 година ќе биде година на закрепнување и силен подем, но тоа не се случува, а причината е едноставна. Автомобилското производство се уништува поради глобалниот недостаток на полупроводници. Крајот не е на повидок, пишува Ревија ХАК.

Затоа производителите на автомобили сега им даваат предност на нивните најпрофитабилни модели бидејќи бројот на возила што можат да ги произведат е ограничен.

Бројките во јули и август се најлоши од крајот на економската криза во еврозоната во 2013 година. Падот беше голем, а најголемите европски пазари за автомобили – Германија, Франција, Велика Британија, Италија и Шпанија – бележеа двоцифрен пад секој месец.

Меѓу најголемите производители на автомобили, европската продажба минатиот месец падна за 14 проценти за групацијата Фолксваген, 29 проценти за Стелантис и 23 проценти за Рено минатиот месец. Регистрациите паднаа за 38 проценти за Дајмлер и 18 проценти за БМВ.