Венецуела се приклучи на листата на земји кои воведуваат ограничувања за ископување криптовалути поради огромната потрошувачка на електрична енергија, пренесува Coin Telegraph.

Министерството за електрична енергија на Венецуела открива планови за затворање на т.н „Фарми“ за рударство на криптовалути од националната мрежа. Целта е да се регулира прекумерната потрошувачка на енергија и да се обезбеди стабилно снабдување со електрична енергија на населението. Во објавата на Националната крипто асоцијација на Венецуела на социјалната платформа X се наведува дека „рударството“ на крипто ефикасно ќе биде забрането во Венецуела.

Овој потег доаѓа откако полицијата во земјата неодамна конфискуваше 2.000 уреди за ископување криптовалути во градот Маракај како дел од акцијата за борба против корупцијата.

Министерството ја нагласи потребата да се понуди ефикасна и сигурна услуга за електрична енергија низ Венецуела со елиминирање на напорот предизвикан од високоенергетските „криптофарми“. Според официјалните лица, овие мерки се од суштинско значење за стабилизирање на националното снабдување со електрична енергија, кое страдаше од сериозни проблеми во изминатата деценија. Земјата се соочува со повторливи прекини на електрична енергија, особено од 2019 година, што значително влијаеше на секојдневниот живот на жителите и на севкупната економска активност. Земјава се соочува со чести прекини на електрична енергија, особено од 2019 година, кои имаат големо влијание врз секојдневниот живот на жителите и севкупната економска активност.

Рударството на криптовалути има високи барања за електрична енергија. Како одговор, некои земји, како Кина и Казахстан, воведоа строги регулативи, а во некои области и директни забрани, во пракса.