Забрзувањето на инфлацијата и постојаниот пораст на хипотекарните стапки во 2023-та година предизвикуваат превирања на многу пазари за недвижнини ширум светот. Додека некои го понесоа најголемиот дел од товарот, обемот на продажба на имот, а не цените на куќите, беше најголемата жртва досега, велат од консултантската компанија „Knight Frank“.

Според неа, иако главните пазари за домување се подобро изолирани од промена на монетарната политика со оглед на високиот удел на купувачите на капитал во овој сектор (46%), тие не се целосно имуни.

„Knight Frank“ последен пат ги анализираше пазарите за луксузен имот во градот во декември 2022-ра година. Оттогаш многу се променија. Нов Зеланд продолжи со уште четири зголемувања на стапките, со што вкупниот број достигна 12, Канада воведе забрана за купувања од странци, данокот на имот во Лос Анџелес беше зголемен и Сингапур ја зголеми таксата за купувачите кои не се резиденти од 30% на 60%.

Консултантската куќа побара од своите глобални тимови на аналитичари да ги споделат своите забелешки за ризиците и можностите со кои се соочуваат пазарите на луксузни станови во нивните земји и да прогнозираат каде мислат дека ќе се движат цените.

Кои градови водат во предвидувањата за 2023-та година?

Од 26-те следени градови, Дубаи продолжува да води на рангирањето за 2023-та година, иако се очекува годишниот раст да се намали на 14 отсто од 44 отсто во минатата година.

Изненадувачки 20 од 26 градови сè уште очекуваат цените да останат рамни или да се зголемат оваа година. Токио, Париз, Мадрид и Мајами очекуваат раст од 4% во 2023-та година и ја заокружуваат првата петорка.

Во Токио, одржувањето на ниските каматни стапки и зајакнувањето на странскиот интерес го објаснуваат позитивниот развој. Во Мајами, ниските даноци, релативната вредност и латино побарувачката се клучните фактори. Париз и Мадрид се соочуваат со недостиг на достапност на главна сопственост и тоа го намалува притисокот врз цените.

И покрај крајот на ерата на евтини финансии, зголемените трошоци за живот и песимистичките прогнози на ММФ дека „напредните економии ќе се борат да го надминат растот на БДП-то од 1,4% до крајот на 2024-та година“, вкупните прогнози се само малку попесимистички. Аналитичарите очекуваат цените на луксузните недвижности ширум светот да се зголемат за 1,7%, што е повеќе од 1,9% претходно.

Заладен оптимизам

„Првенствено, недвижностите се привлечни во време на несигурност и висока инфлација бидејќи овозможуваат диверзификација и делуваат како заштита од инфлација“, рече Кристин Ли, раководител на азиско-пацифичкото истражување во „Knight Frank“.

„Второ, во некои делови од регионот, како што е Нов Зеланд, постои се поголемо разбирање дека централните банкари ќе направат пресврт во политиката и дека обемот на продажба ќе се зголеми бидејќи пазарните фундаменти се сè уште солидни“, додаде таа.

Како се менуваат прогнозите за цените на луксузниот имот?

Од 26-те анкетирани градови, шест се очекува да бидат подобри пред шест месеци, девет се очекува да ги задржат своите перформанси, а останатите 11 се очекува да забават.

Прогнозите за Женева и Ванкувер се подобрија најмногу во процентни поени, а Берлин, Единбург, Даблин, Лос Анџелес, Цирих и Лисабон забележаа најголемо влошување на очекувањата, иако падот остана релативно мал помеѓу 2% и 4%.

Кои се предвидувањата за 2024-та година?

Цените на луксузните недвижности се очекува да се подобрат во 2024-та година и просечен раст од 2% без Дубаи.

Оукленд и Мајами ги водат прогнозите за следната година, при што се очекува двата града да забележат раст од 5% во текот на 12-месечниот период. Оукленд се движи кон закрепнување откако цените на луксузниот имот во градот паднаа за 17% од нивниот врв во третиот квартал од 2021-ва година.

Во меѓувреме, во Мумбаи, подобрувањето на бројките за БДП-то, релативната вредност на градот и инвестициите во инфраструктурата ќе ги поттикнат цените повисоки, а во Сингапур, каде се предвидува дека цените ќе пораснат за 4%, побарувачката ќе продолжи да ја надминува понудата.

Мадрид (4%), Париз (3%) и Даблин (2,5%) се очекува да имаат најдобри резултати, со недостаток на луксузни имоти и релативната отпорност на нивните економии кои придонесуваат за позитивните очекувања.