Според ко-основачот на Huobi, една од најголемите берзи за криптовалути во светот, биткоинот можеби нема да биде во оптимистичката серија до крајот на 2024 или почетокот на 2025 година, ако минатите ценовни циклуси се каков било показател.

Ду Јун изјави за CNBC дека пазарите на биткоин се тесно поврзани со процесот наречен преполовување, кој се случува на секои неколку години.

Ова се однесува на таканаречените рудари на биткоин, кои работат со моќни моќни специјализирани компјутери за да решаваат сложени математички загатки за проверка на трансакциите на мрежата на биткоин. Како резултат, рударите беа наградени во биткоини.

Преполовувањето е впишано во основниот код на биткоинот и ја преполовува наградата што ја добиваат таканаречените рудари за валидација на трансакциите на мрежата на криптовалути. Се јавува приближно на секои четири години.

Последното преполовување се случи во мај 2020 година, а во 2021 година биткоинот беше на својот историски максимум над 68.000 долари. Сличен феномен се случи кога се преполови во 2016. Следната година, биткоинот го достигна она што тогаш беше рекорд.

Навистина е тешко да се предвиди точно затоа што има многу други фактори кои исто така можат да влијаат на пазарот – како што се геополитичките прашања, вклучително и војната или неодамнешниот Ковид.

По двата од овие врвови, биткоинот падна. Во моментов, биткоинот е речиси 40% понизок од неговиот рекорд во ноември, иако сè уште е под некои од најниските вредности забележани во јануари. Следниот настан за преполовување треба да се одржи во 2024 година.

„Ако овој циклус продолжи, сега сме во раните фази на мечкин пазар“, рече Ду.

„Следејќи го овој циклус, само од крајот на 2024 година до почетокот на 2025 година можеме да го дочекаме следниот раст на пазарот на биткоин“, заклучи тој.