Конзорциум научници од целиот свет открија три нови видови растенија тесно поврзани со растение од кое се прави чоколадо, со латинско имеTheobroma cacao. Ова истражување не само што го проширува нашето разбирање за растителниот биодиверзитет, туку може и да ја отвори вратата за какаото отпорно на климата – витална состојка за љубителите на чоколадото, објави научниот сајт earth.com.

Оваа операција беше предводена од д-р Џејмс Ричардсон од Универзитетскиот колеџ Корк Факултетот за биолошки, науки за Земјата и животната средина и Институтот за истражување на животната средина, заедно со други значајни експерти од Универзитетот во Сао Паоло и Ботаничката градина во Њујорк.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИТИЕ

Новооткриените видови – T. globosum, T. nervosum и T. schultesii – се жители на бујните јужноамерикански дождовни шуми. Тие припаѓаат на делот Херанија, тесно поврзан со какаото Theobroma, дрвото кое носи какао, почитувано поради неговото економско влијание.

„Овие нови видови се откриени како резултат на проучување на примероците во хербариите и ја покажуваат важноста на одржувањето на овие збирки на природна историја бидејќи уште многу видови треба да се откријат во нив“, рече д-р Ричардсон.

„Тоа што неодамна имаше непознати видови тесно поврзани со какаото Theobroma, кое е од огромно значење за производството на чоколадо и други производи, покажува колку повеќе работа треба да се направи за да се каталогизира огромната количина на непознат биодиверзитет низ нашата планета“.

Со климатските промени кои се наѕираат како темен облак над глобалните индустрии, секторот на какао не е исклучок. Сепак, секој сребрен облак има чоколадна облога.

Овој научен пробив може да доведе до развој на поотпорни на климата какао дрвја, ветувајќи поодржлива иднина за нашето сакано производство на чоколадо.

„Цените на какаото се зголемија тројно во последните месеци поради ниското производство како резултат на продолжениот период на суша во Западна Африка, која е област на најголемо производство“, истакна д-р Ричардсон.

„Откривањето на нови видови, покрај веќе познатите, ги проширува генетските ресурси кои ни се достапни кои би можеле да ни овозможат да произведеме какао дрвја толерантни на суша или на болести“.

Откривањето на овие нови видови отвора бројни патишта за идни истражувања. Научниците сега сакаат да ги секвенционираат геномите на T. globosum, T. nervosum и T. schultesii за да откријат генетски маркери за особини како отпорност на суша и толеранција на болести.

Истражувачкиот тим спроведе прецизни испитувања на лисја, цвеќиња и плодови и се поврза со повеќе ботанички институции во нивната потрага да ги откријат овие нови видови.

Како детективи кои прелистуваат низ списите на случајот, тие скенираа примероци, вкрстени податоци и на крајот го постигнаа џекпотот.

Таквите знаења и техники би можеле да бидат инструментални во програмите за размножување насочени кон развој на робусни сорти на какао.

КАКАОВЕЦ ОТПОРЕН НА КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ

Колаборативните проекти се очекува да никнат меѓу институциите ширум светот, водени од колективната цел: да се обезбеди иднината на производството на чоколадо во услови на климатски и еколошки промени.

Теоброма какаото, често поздравувано како „храна на боговите“, е повеќе од само растение. Тоа е камен-темелник на глобалното земјоделство и култура.

По потекло од тропските региони на Централна и Јужна Америка, ова зимзелено дрво произведува зрна какао. Овие зрна се срцето на процесот на правење чоколадо.

Тие поминуваат низ фасцинантно патување на ферментација, сушење, печење и мелење за да станат чоколадата што ја сакаме.

Ботанички, какаото Theobroma е чудо. Цветовите му цветаат директно на стеблото и гранките, редок феномен наречен карфилост. Ова доведува до мешунки исполнети со ценети семиња.

Со разновидна палета на вкусови и отпорност на штетници, какаото претставува возбудливи можности и предизвици. Истражувачите имаат за цел да го отклучат неговиот целосен потенцијал.

Значи, што е следно за тимот? Има многу повеќе за истражување во овој зелено-кафеав свет на чоколадо. Кој знае, можеби следниот пат кога ќе гризнете парче чоколадо, ќе го вкусите слаткиот успех на научното откритие.