Европската централна банка ја затвара и втората летонска банка, откако почна да ја се смета за несолвентна.

Одлуката на ЕЦБ да го затвори ПНБ, претходно наречена Банка Норвик, е шести по големина во Латвија, со биланс од 550 милиони евра.

Минатата година САД го обвинија АБЛВ, тогашната трета најголема банка во Летонија, за „институционализирано перење пари“, што ефикасно предизвика ЕЦБ да ја затвори.

Летонскиот регулатор побара во април ЕЦБ да го преземе надзорот над ПНБ, откако банката започна правен предизвик против финансискиот старател на таа балтичка држава пред меѓународен арбитражен трибунал.

ПНБ, исто така, го обвини гувернерот на централната банка на Латвија, Илмар Римшевиќ, за барање мито – се наведува во извештајот на ЕЦБ.

Римшевиќ, кој ги негира наводите, беше суспендиран од владата, но подоцна беше вратен откако судот на ЕУ донесе пресуда за неговото разрешување е неправедно.

ЕЦБ во четвртокот изјави: „Потребата за натамошно оштетување на средствата на банката доведе до значително влошување на нејзината состојба на капиталот до тој степен што средствата на банката беа помали од нејзините обврски“.

„Банката не беше во можност да ги исполни условите за трајно одобрување и не може да обезбеди гаранции дека ќе може да ги исполни барањата за капитал во блиска иднина“, се вели во соопштението.

Откако ЕЦБ донесе одлука дека ПНБ „не успеа или тешко дека ќе успее“, го извести Единствениот комитет за резолуцијата, кој одлучи дека банката не е доволно системски важна за да бара од неа да интервенира и да надгледува донесено решение.

Банката имаше депозити од 472 милиони евра на крајот на март, а депозитите на физички лица до 100.000 евра ќе бидат загарантирани од Летонскиот фонд за гарантирање на депозитите.

Ова е петти пат ЕЦБ да ја искористи својата моќ да запре или наметне продажба на банка, откако го стори тоа со шпанскиот Банко Популар и двајцата позајмувачи во италијанскиот регион Венето.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк