Европските земји се „ранливи на негативни шокови“ предизвикани од геополитичките тензии и постојано високите каматни стапки поради неуспехот да се намали јавниот долг, предупреди Европската централна банка (ЕЦБ).

Во својот полугодишен преглед на финансиската стабилност, ЕЦБ изјави дека многу европски влади не ги укинале целосно мерките за поддршка воведени за заштита на потрошувачите и бизнисите од последиците на пандемијата „Ковид-19“ и војната во Украина, пишува „Фајненшл тајмс“.

ЕЦБ истакна дека комбинацијата на „високи нивоа на долг и приспособлива фискална политика“ може да ги исплаши инвеститорите. Тоа би можело „понатамошно да ги зголеми трошоците за задолжување и да има негативни ефекти врз финансиската стабилност, вклучително и прелевање на приватните должници и имателите на државни обврзници“.

ЕЦБ, исто така, предупреди дека пазарите би можеле да реагираат на ризиците од „фискална стагнација“ пред изборите што се очекуваат оваа и следната година, вклучително и изборите за Европскиот парламент во Германија, Австрија и Белгија.

Брисел претходно објави дека 11 земји на ЕУ, вклучително и Франција и Италија, би можеле да бидат предупредени за прекршување на лимитот за буџетски дефицит од три проценти според новите фискални правила кои се вратија на сила оваа година.

ЕЦБ соопшти дека ризиците за финансискиот систем во голема мера се намалиле во последниве месеци, при што долгот на домаќинствата и корпорациите паднал под нивото пред пандемијата. Сепак, националниот долг најверојатно ќе остане висок, бидејќи фискалната политика“ е примарен проблем.

Во комбинација со знаците за зголемени загуби во комерцијалните недвижности, ЕЦБ соопшти дека „перспективата останува кревка“ и дека „финансиските пазари остануваат ранливи на дополнителни негативни шокови“.

ЕЦБ нагласи дека очекувањата за неодамнешното намалување на каматните стапки го „зголемиле оптимизмот“ кај инвеститорите, но предупреди дека „расположението може брзо да се промени“.