Инвеститорите кои се обложуваат против зголемување на клучните каматни стапки на Европската централна банка на состанокот следната недела, веројатно ја потценуваат веројатноста тоа да се случи, изјави за Блумберг членот на Управниот совет на ЕЦБ, Клас Нот, објави БТА.

„Продолжувам да мислам дека постигнувањето на нашата цел за инфлација од 2 отсто на крајот на 2025 година е минималниот минимум што треба да го постигнеме“, рече Нот, кој е претседател на холандската централна банка, пренесе БТА.

Цените на обоените метали паѓаат, само алуминиумот расте

Цените на бакарот паднаа по падот на валутата на Кина, најголемиот потрошувач на металот, како и падот на новите нарачки од германските фабрики, објави Ројтерс. Цените на бакарот на Лондонската берза за метали (LME) паднаа за 0,6 отсто на 8.438 долари за метрички тон по вчерашниот раст од 0,4 отсто, пренесе БТА. Претходно, кинескиот јуан достигна 10-месечен минимум во однос на доларот, кој зајакна во последните недели, во услови на објавениte податоци дека активноста во кинескиот услужен сектор е на најниско ниво во последните осум месеци.

„Исто така, фабричките нарачки од Германија беа прилично мрачни, што ги потенцираше моменталните спротивставени ветрови на пазарот“, рече Оле Хансен, шеф на стратегијата за стоки во Саксо Бенк во Копенхаген.

Германскиот завод за статистика Дестатис објави дека нарачките во индустрискиот сектор во Германија паднале повеќе од очекуваното во јули, паѓајќи за 11,7 отсто, додека аналитичарите очекуваа да пријават надолно движење од 4,0 отсто. ЛМЕ алуминиумот поскапе за 0,6 отсто на 2.205 долари за метрички тон, додека цинкот загуби 0,3 отсто на 2.465 долари за тон, оловото падна за 0,1 отсто на 2.230,50 долари, никелот падна за 1,1 отсто на 20.810 долари, а калајот падна за 0,3 отсто на 2.465 долари, објави „24Часа.бг“.