Европската централна банка (ЕЦБ) објави дека поради вториот бран на глобалната пандемија-19, таа е подготвена да обезбеди поголема финансиска помош и поддршка на економијата, пренесува Анадолија. ЕЦБ изјави дека во декември може да биде објавен нов пакет помош, кој главно ќе се состои од набавка на обврзници.

Во октомврискиот извештај од состанокот на ЕЦБ за монетарната политика се посочува дека тие не можат да останат рамнодушни на вториот бран на коронавирусот и дека ќе одвојат повеќе средства за поддршка на економијата.

Во извештајот се вели дека членовите на Управниот совет се особено загрижени за рецесијата што може да предизвика трајна штета на економиите на членките на еврозоната.

„Постојат јасни ризици во однос на растот на бруто домашниот производ (БДП) во последниот квартал на 2020 година“, се вели во него.

Се додава дека во декември може да биде објавен нов пакет помош, кој главно ќе се состои од набавка на обврзници, и се нагласува дека Управниот совет на ЕЦБ е „подготвен да дејствува кога е потребно“

Во извештајот исто така се наведува дека членовите на Управниот совет го делат мислењето дека мерките за монетарна политика на ЕЦБ обезбедуваат силна монетарна позиција.

„Сепак, важно е да се има предвид дека пандемијата може да има подолги и подлабоки ефекти врз понудата и побарувачката и дека може да има пад на можниот раст“, ​​рече ЕЦБ, додавајќи дека се очекуваат понатамошни намалувања на вработеноста, особено во услужниот сектор.

Во јуни, ЕЦБ ги зголеми своите итни набавки за време на пандемијата (ПЕПП) за 600 милијарди евра на вкупно 1,35 трилиони евра во обид да им помогне на економиите да ја надминат финансиската криза предизвикана од пандемијата на коронавирусот.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард неодамна рече дека пакетите за поддршка ја докажаа нивната ефикасност во сегашното опкружување на пандемијата, давајќи индикации за тоа како може да изгледа друг стимулативен пакет за спас на економиите во еврозоната.

Таа истакна дека пакетите за поддршка на ЕЦБ можат „динамично да се прилагодат“ на условите и да останат клучни алатки за зајакнување и стабилизирање на монетарната политика.

Во меѓувреме, економистите сметаат дека не е исклучена можноста за специјална финансиска инјекција пред декември, додавајќи дека сè уште е малку веројатно тоа навистина да се случи.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк