Европската централна банка сака право на вето за лансирање криптовалути како Диема на Фејсбук во еврозоната и поголема улога во нивниот надзор, им порача банката на пратениците од ЕУ.

Централните банкари ширум светот се загрижени за порастот на криптовалутите, особено стабилните монети кои својата вредност ја добиваат од една или повеќе официјални валути. Тие стравуваат дека ова може да ја намали контролата над плаќањата, банкарството и понудата на пари.

ЕУ во септември утврди планови за создавање на сеопфатни правила за крипто-средства, вклучувајќи стрес-тестови, како и барања за капитал и ликвидност, велејќи дека Фејсбук ќе мора да се придржува до нив пред да го промовира својот предлог стабилокин во блокот.

Во правно мислење за правилата на ЕУ, ЕЦБ рече дека треба да го има последниот збор за тоа дали да се дозволи лансирање на стабилен Bitcoin во еврозоната без да се загрози нејзината контрола врз инфлацијата или безбедноста на плаќањата.

„Кога аранжманот за референтни средства е еквивалентен на платен систем или шема, проценката на потенцијалната закана за монетарната политика и непреченото работење на платните системи треба да спаѓа во исклучива надлежност на ЕЦБ“, рече ЕЦБ.

Таа додаде дека предложените правила на ЕУ треба да се променат за да се каже дека нејзиното мислење за ова прашање е обврзувачко за националните власти што ги проценуваат барањата за издавање на стабилни криптовалути.

ЕЦБ работи на сопствено дигитално евро, во надеж дека ќе го лансира во следните четири години. Нема да биде предмет на правилата на ЕУ за приватни дигитални валути.

Претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард, во интервју за Ројтерс минатиот месец рече дека регулацијата на криптовалутите како биткоинот треба да биде глобална за да се затворат сите дупки.