И покрај неодамнешните сигнали дека инфлациските притисоци може да се намалуваат, економистите продолжуваат да прогнозираат уште едно зголемување на каматните стапки од страна на Европската централна банка (ЕЦБ) следниот месец.

Во септември, депозитната стапка ќе се зголеми на 4% од сегашните 3,75%, покажува анкетата на „Bloomberg“. Во исто време, испитаниците очекуваат раководството на регулаторот да започне со намалување на трошоците за задолжување во март – еден месец порано од нивните претходни прогнози.

Депозитната стапка се очекува да достигне врв од 4% во септември. Графикон: „Bloomberg“.

Резултатите доаѓаат во време на тековните дискусии на централните банки за тоа кога да ја завршат нивната повеќе од една година долга кампања за зголемување на каматните стапки.

Гувернерката на централната банка Кристин Лагард рече дека следниот состанок за политика на ЕЦБ на 13-14 септември ќе биде помеѓу десетто последователно зголемување на каматните стапки и пауза.

Откако раководството на централната банка последен пат се состана, истражувањата на ЕЦБ покажаа дека базичната инфлација – внимателно следена метрика – најверојатно го достигнала врвот. Посебното истражување на потрошувачите, исто така, покажа дека очекувањата за забрзување на цените меѓу 20-члената еврозона дополнително паднаа, иако тие останаа над целта на ЕЦБ од 2 отсто.

Аналитичарите во истражувањето на „Bloomberg“, сепак, ги зголемија своите прогнози за инфлацијата во 2023-та година, како и за базичната инфлација оваа и следната година.

На базичната инфлација ќе ѝ треба подолго време за да се забави. Графикон: „Bloomberg“.

Пазарите во моментов предвидуваат 70% шанса за зголемување на стапката од 25 базични поени следниот месец.

Покрај инфлацијата, сѐ погласни се и предупредувањата за економско забавување. Членот на Извршниот одбор на ЕЦБ, Фабио Панета, овој месец повика на претпазливост „при калибрирање на ставот на монетарната политика доколку сакаме да ја постигнеме нашата цел за инфлација без непотребно да ѝ штети на економската активност“.

Додека еврозоната досега избегнуваше рецесија и веројатно ќе продолжи да го прави тоа, нејзината најголема членка – Германија – претрпе зимски пад и стагнираше во вториот квартал. Економистите очекуваат уште еден квартал од нулта раст во трите месеци до септември и сè уште гледаат намалување на германското производство за 0,3% оваа година, при што изгледите за 2024-та година, исто така, се намалуваат на 0,8% од 1%.