Европската централна банка ја засилува контролата врз кредитниот ризик врз банките на континентот за да го испита нивното ниво на подготвеност за потенцијален бран на нефункционални кредити предизвикани од пандемијата.

ЕЦБ и националните пазари бараат кредитори, вклучително и „BNP Paribas SA“, „Societe Generale SA“ и „Deutsche Bank AG“, за дополнителни информации за нивното кредитно работење во 2020-та година. Ова е дел од обидот да се осигури дека банките можат да го издржат можниот прилив на стандардни вредности, велат анонимни извори кои ги цитираше „Bloomberg“.

Претседателот на Надзорниот одбор на ЕЦБ, Андреа Енрија, постојано предупредуваше дека пандемијата може да доведе до зголемување на нефункционалните заеми во банките откако ќе истечат владините програми за олеснување и ги повика доверителите да се подготват за ова сценарио. Тој исто така изрази загриженост за различните методи што ги користат банките за да одговорат на кредитниот ризик и провизиите.

Портпарол на ЕЦБ одби да коментира за одделни банки, повикувајќи се на писмото напишано од Енриа во декември во кое ги повикуваат доверителите внимателно да ја следат акумулацијата на лошите кредитите. Претставниците на „ВNP“, „Societe Generale“ и „Deutsche Bank“ одбија да коментираат.

Десетте најголеми доверители во Европа можеби издвоија уште 15 милијарди долари за ризични заеми во четвртиот квартал, според проценките на аналитичарите собрани од „Bloomberg“. Спротивно на тоа, многу од најголемите американски банки ги зголемија своите профити во текот на периодот, ослободувајќи резерви направени на почетокот на годината.

ЕЦБ презема низа активности за да се осигура дека тампоните на капиталот на банките се доволно силни за да издржат тежок економски удар. Иако продолжува да ги ограничува дивидендите и бонусите, ЕЦБ ги разгледува и построгите побарувања за капитал за банките кои не управуваат соодветно со своите финансиски ризици.