Можеби токму падот на централниот берзански индекс на Хонг Конг блиску до 20-годишниот минимум ги поттикна кинеските власти да објават мерки за заживување на пазарот и предизвика значително закрепнување завчера, откако кинеските акции загубија 6 трилиони долари за три години.

Иако целата мината година веќе беше значително позитивна на Wall Street(растот во просек беше поголем од 20%, иако најмногу на сметка на најголемите технолошки компании), за некои, само новиот рекорд на S&P индексот е дефинитивна потврда дека пазарот е во биков тренд. Овој рекорд мораше да почека две години – од 3 јануари 2022 година. Колку долго ќе трае оптимистичкото расположение во голема мера ќе зависи од инфлацијата. Во петок важно ќе биде објавувањето на индексот на лична потрошувачка (PCE), кој е најважното мерило за инфлација за американската централна банка. ФЕД ќе се состане следната недела, а првиот состанок оваа година на Европската централна банка ќе биде утре. Не се очекуваат промени во каматната политика, па затоа ќе биде поважно да се фатат навестувања кога би можел да започне циклусот на намалување на каматните стапки на еврото, во јуни или уште порано.

Индексот HSCE Hang Seng на кинеските компании падна за 2,4 отсто во понеделникот, бидејќи централната банка ги остави каматните стапки непроменети на разочарување на учесниците на пазарот, со нејзиниот попуст на индексот CSI 300, клучен показател за здравјето на кинеските берзи (во Шангај или Шенжен), достигнувајќи 36 отсто, што е највисоко од 2009 година. Се разбира, не блеска ниту индексот CSI 300 (падна за повеќе од десет отсто минатата година), туку вистинскиот мрак на пазарот или проблемите на кинеската економија подобро се рефлектира од HSCE, бидејќи има помала регулатива на берзата во Хонг Конг. Странските инвеститори масовно ги продаваа своите позиции во текот на изминатата година, префрлајќи пари во Токио и на другите азиски пазари. Имено, го собраа сите кинески гиганти, вклучувајќи го и производителот на електрични возила BYD, кој храбро ги освојува странските пазари, но неговите акции моментално се за 33 отсто пониски од пред една година.

Кина има многу проблеми: економскиот раст е низок според нејзините стандарди, оптоварена е со криза со недвижности, опаѓање на довербата на потрошувачите, висока невработеност кај младите и од неодамна дефлациски притисоци. Ако САД ги решаваа минатите кризи со базука, Кинезите тоа го правеа повеќе со пиштол за вода. Сепак, прогнозата на Меѓународниот монетарен фонд вели дека Кина ќе остане мотор на глобалниот економски раст и во наредните години. Има добри можности за трпеливи инвеститори, секако подобри отколку во САД, каде вреднувањата се веќе многу високи, особено во технолошкиот сектор. За илустрација: комбинираната пазарна вредност на Apple и Microsoft е приближно еднаква на целата пазарна капитализација на Токиската берза, која е втора само по Њујоршкиот NYSE и Nasdaq, а секоја компанија сама по себе вреди повеќе од сите германски акционерски компании заедно, пишува Сибиз.

Од февруари 2021 година, кинеските берзи (и во Кина и во Хонг Конг) изгубија вкупно 6 трилиони долари во пазарната капитализација. Вчера, значи, имаше само отскок, во Хонг Конг индексот HSCE се помести речиси три отсто во однос на вредноста од понеделникот, што е само еден отсто над 19-годишниот минимум. Клучна беше веста дека кинеските власти размислуваат за стимулативен пакет вреден околу 278 милијарди долари за стабилизирање на домашните берзи. Поради високиот раст, Кина повторно беше во центарот на вниманието барем еден ден. Во другите светски финансиски центри (Токио, Лондон, Њујорк) вчера немаше поголеми движења. Dow Jones, кој во понеделникот за прв пат надмина 38.000, благо се лизна поради падот на акциите на 3M од 12 отсто (неговите прогнози за овогодинешниот бизнис се неубедливи), а индексот S&P 500 по петочниот рекорд (прв во две години ) се пресели и во понеделник и вторник е историска пресвртница малку подалеку.