Интернетот стана толку голем дел од нашето секојдневие што често не ни помислуваме колку се потпираме на него.

Но, доколку интернетот исчезне на глобално ниво, дури и за само еден ден, економското влијание би било огромно. Таквото нарушување на онлајн услугите би создало големи нарушувања во многу сектори.

Според податоците презентирани од тимот на Atlas VPN, еден ден без интернет во светот би чинел 43 милијарди долари. Соединетите држави и Кина заедно сочинуваат речиси половина од сумата, акумулирајќи 21 милијарда долари.

Податоците се базираат на алатката NetBlocks Cost of Shutdown Tool. Го проценува економското влијание на прекините на интернет и мобилните податоци или ограничувањата на апликациите користејќи индикатори од Светската банка, ITU, Евростат и пописот на САД.

Огромни загуби за САД, Кина и Велика Британија

Соединетите Американски Држави, една од најповрзаните земји во однос на користењето интернет, би се соочиле со огромна загуба од околу 11 милијарди долари за еден ден без пристап до интернет. Исклучувањето ќе доведе до застој многу економски активности во САД. И потрошувачката и бизнисот би биле сериозно нарушени.

Се проценува дека Кина ќе загуби речиси 10 милијарди долари, иако оваа бројка може да ја потцени вистинската цена. Со големото потпирање на Кина од производство и извоз на стоки на глобално ниво, прекинот на интернетот значително ќе ја забави прекуграничната трговија. Сепак, кинеската цензура на интернет и економските ограничувања го отежнуваат прецизното проценување на нејзините потенцијални загуби, пишува BIZLife.

Обединетото Кралство, со своите силни сектори за е-трговија и финансиски услуги, ќе изгуби околу 3 милијарди долари. Онлајн купувањето им дава моќ на многу трговци во Обединетото Кралство, додека нејзината значајна банкарска индустрија се потпира на интернет конекција за да работи ефикасно. Економската штета за Велика Британија би била значајна.

Штета во Јапонија и во Германија

Се предвидува Јапонија да претрпи штети од околу 2,7 милијарди долари, со оглед на виталната улога што напредните телекомуникациски и интернет технологијата ја играат во нејзината економија. Сè, од паметни телефони до роботика, јапонската иновативна интернет технологија и услуги ќе запре.

Водечката светска производна индустрија во Германија го формира столбот на нејзината економија, а Индустрија 4.0 ја поттикнува автоматизацијата и ефикасноста. Губењето на интернетот сериозно би го попречило германското производство и деловните операции, потенцијално чини 1,5 милијарди долари врз основа на нејзиниот удел во БДП и високото ниво на зависност од интернет во нејзините индустриски сектори.

Најмали загуби

Островите во океаните како Тувалу, Кирибати, Маршалските Острови, Науру и Микронезија би имале најмалку да загубат доколку интернетот се прекине на еден ден. Овие земји не би изгубиле повеќе од 50 илјади долари.

Честопати не ја цениме улогата што ја игра интернетот сега. Прекинот ќе ја запре активноста и ќе нагласи колку нашите економски функции зависат од стабилен пристап до мрежата. Пристапот до интернет треба да биде основно човеково право и не треба да биде ограничен од владите или давателите на услуги.