Европската комисија во средата ја казни холандската банка Рабобанк за фиксирање на цените на државните обврзници во период од дури 10 години, поштедувајќи ја Дојче Банка, која пријави незаконска соработка. Во последниве години, регулаторите ги казнија банките ширум светот со милијарди евра за фалсификување на клучните финансиски одредници и валути, пренесува Пословни хр.

Европската комисија откри дека меѓу 2006 и 2016 година, картелот се фокусирал на државни обврзници деноминирани во евра и обврзници со државна гаранција со кои се тргува во Европската економска област (ЕЕА). Во тој период државите издадоа гаранции за обврзници поради светската финансиска криза во 2008 година, потсетува ЕК.

Трговците во Рабобанк во Лондон и Дојче банк во Франкфурт разменија информации за цените на обврзниците и издавачите, се договорија за стратегија за тргување, вклучувајќи барања за купување и продавање и приспособени цени. Брисел ја казни Рабобанк со 26,6 милиони евра.

Дојче банк, пак, избегна казна од речиси 156 милиони евра откако пријави незаконска соработка до Комисијата, што резултираше со истрага. Сите повредени во незаконската соработка на Дојче банк и Рабобанк можат да бараат отсуство пред домашните судови, потенцираат од Комисијата и додаваат дека имунитетот не е пречка за пресудата за обесштетување.