Економиите на Јапонија и Велика Британија влегоа во рецесија.

Во четвртиот квартал од 2023 година јапонската економија влезе во рецесија, што се случува за првпат од крајот на 2018 година, покажуваат податоците на јапонскиот завод за статистика.

Британската економија, исто така, падна во рецесија во втората половина на 2023 година, што е удар за премиерот Риши Сунак кој вети дека ќе го поттикне растот пред изборите.

Техничка рецесија е пад на БДП два последователни квартали. Ова често се случува поради намалување на потрошувачката од страна на населението и државата и, како последица на тоа, намалување на продажбата и побарувачката за работна сила во сродните индустрии.