Американската министерка за финансии Џенет Јелен изјави за Ројтерс дека европските банки се соочуваат со зголемени ризици во деловното работење во Русија и дека САД размислуваат да ги зајакнат секундарните санкции против банките за кои е утврдено дека ги олесниле трансакциите за воените напори на Русија, пренесува „СЕЕ.биз.еу“.

„Го разгледуваме потенцијалното засилување на нашите санкции за банките кои работат во Русија“, рече Јелен во интервју за Ројтерс, одбивајќи да дава детали и не идентификувајќи ги банките кои би можеле да бидат цел.

Говорејќи на маргините на состанокот на финансиските лидери на Г7 во северна Италија, Јелен рече дека санкциите поврзани со работењето на банките во Русија ќе бидат воведени само „доколку постои причина за тоа, но водење бизнис во Русија создава голем ризик. “, додаде таа.

На прашањето дали би сакала австриската Рајфајзен банка Интернешнл и италијанската Уникредит да се повлечат од Русија, Јелен рече: „Верувам дека нивните супервизори ги советуваа да бидат крајно внимателни што прават таму“.