Потребни се итни мерки за борба против климатските промени и справување со егзистенцијалната закана, вели американскиот министер за финансии

Економијата на Соединетите држави се опорави поради напорите за масовна вакцинација против коронавирусот и фискалните стимулации, изјави во петокот министерката за финансии Џенет Јелен, цитирана од Ројтерс.

Говорејќи на самитот на Г20 Бизнис 20 (Б20), Јелен ги повика другите земји да преземат силни фискални мерки, особено со оглед на потенцијалната појава на дополнителни опции за коронавирус и да се справат со зголемениот јаз меѓу богатите и сиромашните нации.

Потребна е итна акција за борба против климатските промени и решавање на егзистенцијалната закана што ја претставуваат, рече Јелен, додавајќи дека Соединетите држави ги зголемуваат меѓународните климатски финансии за понатамошно решавање на проблемот.

„Историскиот“ договор за глобален минимален данок на претпријатијата ќе биде финализиран во наредните недели со 134 земји кои ќе се согласат со новата даночна рамка, која претставува 90% од светскиот БДП, додаде таа.

Јелен исто така изрази задоволство што Сенатот гласаше за зголемување на лимитот на државниот долг, но додаде дека плафонот на долгот станува се поштетен за Соединетите држави.

„Ова доведе до серија политички опасни конфликти што ги натераа Американците и светските пазари да се прашуваат дали Америка е сериозна во плаќањето на сметките“, рече таа за Си -Ен -Ен.