Милијардерот Илон Маск вели дека човечките работни места ќе ги преземе вештачката интелигенција, но дека тоа „не мора да е лоша работа“.

Милијардерот и технолошки иноватор Илон Маск вели дека вештачката интелигенција „ќе ни ги земе сите работни места“, но тоа не е нужно лоша работа.

„Веројатно никој од нас нема да има работа“, изјави сопственикот на “Tesla” за вештачката интелигенција на конференцијата во четвртокот. Говорејќи на интернет на настанот “VivaTech” во Париз, Маск ја опиша иднината каде што работните места ќе бидат „една од опциите“.

 

„Ако сакате да работите работа што е како хоби, ќе можете да ја завршите работата. Но, во спротивно, вештачката интелигенција и роботите ќе ви обезбедат какви било добра и услуги што ги сакате. Нема да има недостиг од стоки или услуги, но за да функционира ова сценарио, ќе мора да има универзален висок приход“, рече тој.

 

 

 

Способностите на вештачката интелигенција се зголемија во текот на изминатите неколку години, доволно брзо што регулаторите, компаниите и потрошувачите сè уште смислуваат како одговорно да ја користат технологијата. Исто така, загриженоста продолжува да расте за тоа како различните индустрии и работни места ќе се променат како што вештачката интелигенција се шири на пазарот.

Во јануари, истражувачите од Лабораторијата за компјутерска наука и вештачка интелигенција на “MIT” открија дека работните места ја прифаќаат вештачката интелигенција многу побавно отколку што некои очекуваа и стравуваа. Извештајот, исто така, забележува дека повеќето од работните места претходно идентификувани како „ранливи“ на вештачка интелигенција всушност не се исплатливи за работодавците да ги автоматизираат.

Експертите, исто така, во голема мера веруваат дека многу работни места кои бараат висока емоционална интелигенција и човечка интеракција нема да бидат заменливи, а пример се професионалците за ментално здравје, креативците и наставниците.

 

 

Најбогатиот човек на светот отворено зборуваше за неговата загриженост за вештачката интелигенција. За време на отворањето во четвртокот, тој ја нарече технологијата „мојот најголем страв“. Тој ги наведе книгите на Иан Бенкс, утописки измислен поглед на општеството управувано од напредната технологија, како најреалистична и „најдобра замисла за идната вештачка интелигенција“.

Меѓутоа, во иднина без работа, Маск се запраша дали луѓето ќе се чувствуваат емоционално исполнети.

„Прашањето навистина ќе биде фундаментално – ако компјутерот и роботите можат да направат сè подобро од вас, дали вашиот живот има смисла? Мислам дека сè уште може да има улога на луѓето во ова – дека можеме да и дадеме на вештачката интелигенција подлабоко значење“, заклучи Маск и ги повика родителите да го ограничат времето на децата на социјалните мрежи, „кои се програмирани од вештачка интелигенција и кои го максимизираат допаминот во телото“.