Компаниите на Илон Маск – Tesla Inc. и SpaceX енормно заработуваат од порастот на вредноста на биткоинот во последниве месеци, тврди магазинот Бензинга.

Компаниите на Илон Маск – Tesla Inc. и SpaceX енормно заработуваат од порастот на вредноста на биткоинот во последниве месеци, тврди магазинот Бензинга.

Крипто-паричниците на компаниите на Илон Маск се лоцирани, според компанијата за блокчејн аналитика Arkham Intelligence. Arkham вкрстуваше финансиски извештаи со активност на синџирот за да ги лоцира масивните паричници. Tesla Inc. и SpaceX имаат вкупно околу 19.800 биткоини, според Arkham. Количеството е поделено на многу паричници: Tesla има околу 11.500 BTC на 68 адреси, додека SpaceX има околу 8.300 токени на 28 паричници.

Токените вредат над 1,4 милијарди долари откако Биткоинот достигна нови највисоки нивоа на сите времиња и го надмина нивото од 72.000 долари.

Оваа закрила претставува голем профит за компаниите. SpaceX има профит од 276 милиони долари од инвестицијата, додека Tesla има скоро 500 милиони долари добивка. Иако овие износи се мали во споредба со добивката на компаниите од работењето, тие се значителни во споредба со другите инвестиции.

Тесла започна да купува биткоин во февруари 2021 година, со што направи невидена инвестиција од 1,5 милијарди долари во токенот. Ова беше фактор кој придонесуваше за митингот на Биткоин, виден помалку од еден месец подоцна, каде што Биткоин ги постави највисоките нивоа на сите времиња.

Додека Tesla забележа огромни поврати од својата инвестиција во Bitcoin, таа направи ненавремена продажба. На пример, продаде речиси 30.000 биткоини во јуни 2022 година, бидејќи на компанијата и беа потребни готовина и Маск сакаше да ја покаже способноста на Биткоин да се справува со големи трансакции. Биткоинот се тргуваше за околу 25.000 долари во моментот на продажбата, што е многу под сегашните цени.
Спротивно на тоа, тој продаде околу 10% од вкупниот имот откако Биткоинот достигна нови рекорди на сите времиња од над 60.000 долари во март 2021 година. Продажбата на 4.320 биткоини генерираше над 250 милиони долари во готовина.

Маск и Тесла почнаа да прифаќаат Биткоин на почетокот на 2021 година, приближно во исто време кога ја направија почетната инвестиција од 1,5 милијарди долари. Сепак, во мај 2021 година, Маск прекина со купување возила на Tesla со Bitcoin.

„Тесла го суспендираше купувањето возила со користење на Биткоин. Загрижени сме поради брзото зголемување на употребата на фосилни горива за рударство и трансакции на Биткоин, особено јаглен, кој има најлоши емисии од кое било гориво. Криптовалутата е добра идеја на многу нивоа и веруваме дека има ветувачка иднина, но тоа не може да има голема цена за животната средина“.

Значи, Маск силно верува во крипто, но не гледа начин да користи токени кои користат многу моќ и се потенцијално штетни за животната средина. Биткоинот е доказ за работа (PoW), што значи дека им овозможува на учесниците во мрежата да користат компјутерска моќ за да се натпреваруваат за способноста да обработуваат трансакции. Ова резултира со огромна потрошувачка на енергија.

Иако можеби Маск не го користи биткоин на трансакциски начин, тој секако се исплатеше како инвестиција, заклучува магазинот Бензинга.