Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека новиот економски модел што Турција неодамна го започна ќе покаже резултати многу брзо и ќе и овозможи на земјата да стане една од десетте најдобри економии во светот.

На проширен состанок на шефовите на провинциските држави на владејачката Партија на правдата и развојот (АКП) во Истанбул, Ердоган зборуваше за економскиот развој во Турција, како и за зголемената инфлација и повтори дека главните причини за високата инфлација се високите каматни стапки.

„Со нашата нова економска програма, забрзано се движиме кон зацртаната цел Турција да ја ставиме меѓу првите 10 економии. Каматните стапки ги прават богатите побогати, а сиромашните посиромашни. „Ќе го прекинеме овој круг и ќе дозволиме нашиот народ да ја постигне својата главна цел“, рече Ердоган.

Тој нагласи дека Турција е отпорна на сите глобални економски кризи благодарение на инфраструктурата што ја обезбеди владејачката партија во текот на претходните години на владеење.

„Треба да се објасни и јасно да се каже дека нашата економска цел стана блиска реалност и повеќе не е сон“, рече турскиот претседател.

Тој се осврна и на целите на АК Партијата за 2023 година, стогодишнината на Република Турција и визијата за децениите што доаѓаат.

„Треба да им кажеме на нашите граѓани дека заговорите за уништување на нашата економија имаат за цел да нè одвлечат од нашите цели. Треба да им кажеме и дека последните игри со камати и девизи се дел од оваа завера. Сепак, имаме доволно сила и одлучност да ги победиме“, рече тој.

На крајот, тој се осврна на работата на опозицијата и ја обвини главната опозициска партија дека води политика на лаги насочена против владејачката партија.

„Треба да го убедиме нашиот народ дека Турција ќе се соочи со најголеми катастрофи доколку опозицијата ја преземе власта над оваа земја. Видовме што се случи во Истанбул по изборите во 2019 година“, изјави турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.