Erste Group Bank AG (Erste Group) е добитник на наградата „Најдобра приватна банка во Централна и Источна Европа“ за 2020 година, како дел од годишната церемонија на доделување на наградите заеднички организирана од финансиските публикации The Banker и PWM, се вели во соопштението на банката.

Ерсте приватно банкарство исто така ја доби наградата „Најдобра приватна банка во Австрија 2020“ од овие два списанија, кои се подружници на „Фајненшл тајмс“.

Ерсте приватно банкарство нуди широк спектар на услуги за управување со средства, работи во шест земји (Австрија, Чешка, Словачка, Романија, Унгарија и Хрватска) и позајмува, инвестира и штити пари во име на 20 000 клиенти во Централна и Источна Европа (ЦИЕ) и низ на светот.

Во сите земји од ЦИЕ, фокусот на Ерсте приватно банкарство во 2019 година беше на понатамошен ребаланс на портфолиото, а инвестициските производи во целина генерираа силен раст на годишно ниво од 10,3 проценти од средствата под управување.

„Ние го проширивме нашето портфолио со нови инвестициски производи и структури развиени исклучиво за приватно банкарство, со посебен фокус на управување со дискреционо портфолио и решенија за ЕСГ“, објаснува Мајкл Тротан, раководител за развој на мало и деловно работење на ЦИЕ.

Ова е исто така петта победа по ред за Ерсте приватно банкарство во Австрија.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк