Естонија, источна европска нација која го воведе еврото во 2011 година, сепак нема да има своја криптовалута, барем не таква што би можела да плаќа производи и услуги. Балтичката земја ги отфрли плановите за дигитални токени.

Идејата за есткоин, виртуелна валута што жителите на Естонија можат да ја купуваат и да се троши за државни услуги, е запрена уште пред да заживее.
По критиките на локалните банки и острите пораки од шефот на Европската банка, Марио Драги, во Естонија одлучиле амбициозниот план да го сведат во пореални рамки.

– Ниту една земја-членка не може да воведе своја валута. Валута во еврозоната е еврото – изјави Драги во септември, со што ги уништи естонските соништа.

Естонија е една од највештите земји кога станува збор за технологијата во Источна Европа, и беше еден од предводниците за издавање на национална криптовалута.

Каспар Корјус вели дека ќе ја анализираат идејата за есткоин и нејзините потенцијални придобивки.

 Есткоинот ќе им помогне на е-жителите да обезбедат работа или совет, меѓутоа, дефинитивно нема да биде национална криптовалута – изјави тој.

Извор: Fakulteti.mk