Европската комисија ја шокираше Кина во средата објавувајќи дека ќе воведе давачки до 38,1 отсто на увозот на електрични возила од 4 јули – ниво што беше многу повисоко од очекуваното.

Наметнувањето на привремени давачки, кое доаѓа по повеќемесечната истрага за кинеската државна помош за нејзините производители на ЕВ, ја зголемува непосредната перспектива за трговска војна од целосен обем откако Пекинг започна истрага против европските производители на алкохолни пијалоци и се закани со одмазда против своите фармери и производители на авиони.

„Кога нашите партнери ќе ги прекршат правилата, ние ќе ги бараме нашите права“, рече шефот за трговија на ЕУ, Валдис Домбровскис во писмената изјава споделена со новинарите.

Во првиот одговор, Кинеската стопанска комора до ЕУ го изрази својот „шок, сериозно разочарување и длабоко незадоволство од оваа протекционистичка мерка на [Европската комисија]“ и ја осуди истрагата против субвенциите како „лов на вештерки“.

Се додава дека тарифите ќе претставуваат „сериозна пазарна бариера“.

Должностите, рече Домбровскис, се засноваат „на јасни докази за нашата обемна истрага и целосно почитување на правилата на СТО. Сега ќе се ангажираме со кинеските власти и сите страни со цел да ја финализираме оваа истрага“.